Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Generell informasjon

Postadresse
KORNBØNDENES INTERESSEORGANISASJON
Høyvangvegen 40
Blæstad
2322 RIDABU

E-post kio@kio.no
Tlf 957 69 860

Et helt nødvendig brudd

19. mai 2017

John Lilleborge, FOTO: Linda Sunde, Bondebladet
John Lilleborge, FOTO: Linda Sunde, Bondebladet

John Lilleborge, leder i KIO. FOTO: Linda Sunde, Bondebladet

Kio står fast på sitt mangeårige standpunkt om at statens prosentregning er galt utgangspunkt for å diskutere inntektsutvikling og -utjevning, og er slik sett veldig glad for at begge jordbruksorganisasjoner i år har brutt på dette grunnlag.

At staten til og med påstår at den prosentvise inntektsutviklingen skal presenteres som om det vi mangler på prisuttak pga ubalanse i markedet skal regnes inn i hva staten har tilbudt, provoserer ekstremt. Det er tydeligvis ikke grenser for prokuratorknep fra statens side. Slikt er heldigvis normalt sett utenfor politikeres oppfinnsomhet, og ligner slik sett mer på hvordan de mest pokerspillende byråkratene leker med andres rammebetingelser.

Markedsbalanse

Alle inntektsmål vi har hatt i norsk landbruk har bygd på fundamentet om et balansert marked. KiO forutsetter at Stortinget har lagt det til grunn nå også. Det betyr at man må regne på inntektsnivå og inntektsutvikling GITT AT det er balansert marked, både før og etter iverksetting av en ny avtale. Jordbruket kan ikke miste inntektsmulighetene fra markedsubalansen hvert år i forhandlingene, slik at staten kan regne dem inn gang etter gang. Da blir det verre enn noensinne. 

Inntektsmulighetene som ligger i balansert marked pr. dato, har jordbruket forhandlet seg til tidligere. Disse inntektsmulighetene kan da ikke staten regne inn som noe vi skal måtte forhandle oss til som «ramme» hvert år…!

I så fall vil en uansvarlig linje fra staten vedrørende virkemidler til å håndtere markedsbalansen gi en underdekning som kan fylle opp ethvert behov for inntektsutvikling for neste år.

Dette kan vel ikke stortingsflertallet godta. Basert på uttalelser i media får vi nå en test på hva Venstre gjør når prinsipper om rettferdighet skal settes i verk. Det kan også se ut som om AP må gå en runde med seg selv om hvorvidt Stortingets vedtatte mål står over et forhandlingsinstitutt med skjev maktfordeling. Begge tema er interessante i et valgår.

John LilleborgeDel denne siden med andre!

Share on Facebook

© 2024 KIO