Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Generell informasjon

Postadresse
KORNBØNDENES INTERESSEORGANISASJON
Høyvangvegen 40
Blæstad
2322 RIDABU

E-post kio@kio.no
Tlf 957 69 860

KiO responderer på tilbudet

9. mai 2022

KiO responderer på tilbudet

Leder i KiO, Håkon Tørrestad, uttalte seg til Nationen om statens tilbud rundt korn. At prisnedskriving stilles til rådighet for importerte råvarer til fraftfôr, stiller han seg skeptisk til. Les hele artikkelen i Nationen her:  Kornbønder skeptisk til subsidiering av importerte kraftfôrråvarer - Nationen

I tillegg til at staten gjør denne endringen, ønsker de ikke usikkerhet rundt prisen på norsk korn. Det gir seg utslag i at det stilles mer penger til rådighet for prisnedskriving av importen, mens det blir forventet at norsk kornpris holdes til målpris/ noteringspris gjennom sesongen, selv om verdensmarkedsprisen skulle gå over den norske. Staten har lagt dette inn i punkt 7.6.1 i tilbudet:

«Statens forhandlingsutvalg mener det ikke er mulig å se for seg at årets jordbruksoppgjør skal legge opp til at kornprisen i Norge, etter prisnedskriving, skal være lavere enn priser for importert korn levert til Norge.»… «Statens forhandlingsutvalg foreslår at en løsning der prisned<![if !supportFootnotes]>[1]<![endif]>skrivingstilskuddet for norsk korn til råvare til kraftfôr videreføres, men at det samtidig åpnes for å benytte prisnedskriving også for importert råvare til kraftfôr ned til et nivå som tilsvarer nedskrevet norsk pris. Løsningen som skisseres er fleksibel, i den forstand at prisnedskrivingen for importert vare går mot null og erstattes av en tollsats innenfor de auksjonerte tollkvotene dersom internasjonale priser faller.»

KiO er kritisk til at staten ikke er villig til at norske kornprodusenter får mulighet til å følge verdensmarkedsprisen, dersom denne holdes høyere enn forventet over tid. I en periode da vi er svært usikre på verdensmarkedet, både volum tilgjengelig og pris på kornet, vil det være en stimulans for norske bønder å kunne hente ut verdensmarkedets topper. Vi kan, teoretisk, ende i en situasjon der norsk korn blir kjøpt opp av svensker, transportert over grensa, får tilgang til høy prisnedskriving for bruk i norsk kraftfôr. Det var nok ikke meningen og bør heller ikke skje. Landbrukets forhandlere har sett denne risikoen og har akseptert at norsk korn må følge med oppover dersom vi får en slik topp internasjonalt.Del denne siden med andre!

Share on Facebook

© 2024 KIO