Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Generell informasjon

Postadresse
KORNBØNDENES INTERESSEORGANISASJON
Høyvangvegen 40
Blæstad
2322 RIDABU

E-post kio@kio.no
Tlf 957 69 860

KiO støtter brudd i forhandlingene

16. mai 2014

KiO støtter brudd i forhandlingene

KiO er sterkt misfornøyd med å bli tilbudt inntektsnedgang, og mener det var riktig av landbrukets forhandlingsutvalg å bryte forhandlingene. At nær samtlige kornbønder ble tilbudt å tjene mindre i år enn i fjor var et nær umulig utgangspunkt.

Da tallene fra budsjettnemnda var klar i mars, viste de at kostnadsøkningen for korn vil dreie seg om ca 10 øre pr kg for inneværende sesong. Med tilbud om halvparten, samt reduksjon i arealtilskuddet for hele korn-Norge, betyr det at kornprodusentene får dekket kun 20 % av kostnadsøkningen, gitt norsk normalavling. Til sammen ga dette krav om ca 3000 dekar i sone 1, for å kunne gi en liten inntektsøkning. Alle mindre bruk må forvente en inntektsnedgang.

Stordriftsulemper
KiO har tidligere ment at avkortningen i arealtilskudd har vært feil. At denne ble foreslått fjernet, var riktig. Men at Listhaug samtidig ga et tilbud om prisøkning, som Budsjettnemnda hadde slått fast ville kun dekke halvparten av kostnadsøkningen, gir et negativt resultat for de aller fleste.

I Norge er det små områder hvor en enkelt kan få til driftsenheter på 3.000 dekar. I de aller fleste tilfeller vil utfordringene med å gjøre jobben til rett tid, by på utfordringer. En kan derfor forvente at mange vil få en viss reduksjon i avlingsnivået, i forhold til en optimal driftsstørrelse.

Nye forhandlinger
Det snakkes om at forhandlingsutvalget er velkommen tilbake. Dette må forhandlingsutvalget selvsagt vurdere. Men KiO forventer at staten gir mer enn signaler om interesse for videre forhandlinger. Vi snakker om et vesentlig bedre tilbud. Spesielt forventes at kornet og kornproduksjonen blir verdsatt.

Styret i KiO v/
Leiv Blakstad
Leder KiO
913 14 181


Del denne siden med andre!

Share on Facebook

© 2024 KIO