Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Generell informasjon

Postadresse
KORNBØNDENES INTERESSEORGANISASJON
Høyvangvegen 40
Blæstad
2322 RIDABU

E-post kio@kio.no
Tlf 957 69 860

Unngå spredning av ugras ved halmpressing

13. august 2018

Halmpressing for å berge mest mulig fôr. FOTO: Åsmund Langeland
Halmpressing for å berge mest mulig fôr. FOTO: Åsmund Langeland

Årets vekstsesong gjør at landbruket må stå sammen for å berge det som er mulig av potensielt grovfôr.  For mange kornprodusenter er ikke dette en årlig foretredelse, og KiO ser behov for å bevisstgjøre noen punkter som vil være med å redusere faren for spredning av skadegjørere.  

Floghavre og hønsehirse spres lett ved transport av halm og med presse- og pakkeutstyr. Sel om tiden er knapp og oppdragene mange må både fôrkjøpere, entreprenør og kornprodusent ta felles ansvar for å redusere faren for spredning av disse ugrasene.

Reduser faren for spredning

DU som kornprodusent kan redusere faren for spredning ved å holde arealer og områder med floghavre eller hønsehirse utenom det som skal presses. Disse bør heller brennes til våren.  Det beste er at presser og traktorer er blåst rene før de kommer til deg. Da bør du også tilby lån av kompressor til rengjøring etter pressing på ditt areal.  Vi anbefaler at du og halmkjøper benytter en kontrakt der dette med renhold er spesifisert. På Felleskjøpet sin side  ligger det gode forslag til slike avtaler. Rediger gjerne og tilpass til din gård. På den samme siden finner du mye god informasjon om halmformidling, og du kan også melde deg som selger her.

Såkornprodusenter må være spesielt påpasselige før de slipper entreprenører til på sine arealer. Her må det stilles enda strengere krav om rengjøring og foreta selv kontroll.  Presser som kun har gått på gras eller hos andre såvareprodusenter utgjør liten risiko for smitte. 

Som kjøper av halm må du også være ditt ansvar bevisst.  Rengjør pressen og utstyr så godt det lar seg gjøre, eller sett dine krav til den entreprenøren som skal utføre jobben. Dette gjelder også når halmen skal transporteres. Her er det ingen snarveier.  Skal det presses fra flere enheter så press om mulig først på de gårdene som er frie for de nevnte ugrasene først.

Entreprenører må også rengjøre utstyret

Entreprenører må ta ansvar for tilstrekkelig rengjøring av eget utstyr før flytting til ny driftsenhet. Grundig rengjøring med luft bør holde. Her snakker vi i praksis om en blåsejobb  på en halv time.  Vi anslår at du da har redusert faren med 80 %. Husk også traktor og pakker.    Bruk et langt munnstykke (40-50 cm) på pistolen slik at det blir enklere å komme til inni pressa med luft.   Blås på den gården hvor du flytter fra.Del denne siden med andre!

Share on Facebook

© 2024 KIO